Industri Pelancongan Hanya Dapat Bertahan Empat Bulan | SEKOLAH PERNIAGAAN DAN EKONOMI UPM
» ARTIKEL » Industri Pelancongan Hanya Dapat Bertahan Empat Bulan

Industri Pelancongan Hanya Dapat Bertahan Empat Bulan

Timbalan Dekan Pengajian Siswazah dan Antarabangsa Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr Yuhanis Ab Aziz berkata, wabak koronavirus adalah satu senario global dan impak tersebut dilihat akan menjejaskan industri pelancongan terutamanya bagi suku pertama tahun ini.

Beliau berkata, industri pelancongan pula merangkumi pelbagai sektor antaranya sektor pengangkutan, perhotelan, agensi pelancongan, restoran termasuk pusat perniagaan dan apabila terjejas ia memberi kesan yang sangat besar dalam seluruh ekosistem perniagaan atau sektor tersebut.

Menurutnya, dalam tempoh hampir dua bulan wabak koronavirus ini melanda negara, jumlah pelancong yang masuk ke negara dilihat semakin berkurang, banyak tempahan hotel untuk persidangan dan mesyuarat dibatalkan

Capaian artikel penuh:

Tarikh Input: 24/03/2020 | Kemaskini: 24/03/2020 | nurzatul