Biar Inovatif | SEKOLAH PERNIAGAAN DAN EKONOMI UPM
» ARTIKEL » Biar inovatif

Biar inovatif

Biar inovatif

MymetroBisnes

 

 

KUNCI kejayaan PKS terletak di tangan pengusaha dan pengurus menggunakan aset dan sumber daya yang ada untuk meningkatkan keupayaan syarikat dengan cepat dan berkesan.

 

Oleh Sri Ayu Kartika Amri

kartika@hmetro.com.my

 

Perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di negara ini perlu membuat penyesuaian dan penambahbaikan dalam perniagaan bagi menghadapi kebiasaan baharu.

  Pensyarah Kanan, Sekolah Perniagaan dan Ekonomi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Siti Rahayu Hussin berkata, PKS perlu membuat perancangan jangka pendek, sederhana dan panjang.

 

 

  Katanya, ini bermula dengan diri usahawan terbabit dan cara menerajui perniagaan dengan pengetahuan, sikap dan amalan pengurusan perniagaan yang berkesan. 

  "Secara umum kesan pandemik Covid-19 terhadap ekonomi terutama PKS, boleh dilihat dari segi penawaran dan permintaan.

   "PKS perlu membangunkan pelan perniagaan yang inovatif dan merangka strategi serta melaksanakan program dan taktik perniagaan yang berdaya saing.

   "Tiga langkah penting bagi PKS melangsungkan kehidupan dan perniagaan mereka dalam kebiasaan baharu meliputi perkara berikut iaitu mindset keusahawanan, perancangan strategik kewangan, operasi dan pemasaran serta pembelajaran sepanjang hayat. 

   "PKS perlu melihat cabaran semasa bukan hanya sebagai krisis dan masalah, tetapi juga sebagai kesempatan untuk 'bereksperimen' dengan strategi dan pendekatan baharu atau lain dari apa yang sudah biasa dilakukan sebelum krisis pandemik ini," katanya kepada Bisnes Metro.

   Menurutnya, ini juga merangkumi pengurusan masa, delegasi kerja yang berkesan dan kesediaan untuk berkolaborasi dengan pesaing atau pengguna.

   Siti Rahayu berkata, kunci kejayaan PKS terletak di tangan pengusaha dan pengurus yang menyalurkan pemikiran keusahawanan untuk mencipta inovasi yang berimpak, lestari dan tahan lama di samping menggunakan aset dan sumber daya yang ada untuk meningkatkan keupayaan syarikat dengan cepat dan berkesan.

   Beliau berkata, ini masa PKS mengambil peluang melalui Pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) yang diberikan kerajaan kepada PKS untuk membolehkan mereka berdaya saing dalam jangka masa sederhana dan panjang.

   "PKS di Malaysia sangat bertuah kerana secara makro, kerajaan sangat prihatin dan mengambil berat kelangsungan PKS.

   "Jumlah manfaat dan bantuan disalurkan kepada PKS dan PKS mikro juga termasuk moratorium, diskaun elektrik, diskaun premis perniagaan, pelepasan atau pengecualian cukai dan sebagainya yang disediakan bagi menyokong mengurangkan bebanan kos operasi dan membantu menambah aliran tunai," katanya.

 

 

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 11 January 2021 @ 6:50 AM

Tarikh Input: 21/01/2021 | Kemaskini: 27/06/2022 | syazmer

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PERNIAGAAN DAN EKONOMI UPM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397697777
-
BWJeEAU:04:35